A legtöbben kidobják, pedig rendbe teszi a vérnyomást
Olvasási idő kb. 3 perc
A banánhéj több mint egyszerű konyhai hulladék: nem is gondolnád, hogy milyen egészséges.
A banán az egyik legegészségesebb széles körben elérhető déligyümölcs, amely esszenciális vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag, ráadásul számos jótékony hatást tulajdonítanak neki: csökkenti a vércukorszintet, serkenti az emésztést, támogatja a szív és a vese egészségét, illetve javítja az inzulinérzékenységet – csak hogy a legfontosabbakat említsük.
Ettől olyan egészséges a banánhéj
A banánnak ugyanakkor nem csak a belsejét érdemes megenni, a héja legalább olyan egészséges, mint maga a gyümölcs. Mutatjuk, mit veszítesz azzal, ha kidobod.
Segít a fogyásban
Szakértők szerint a banánhéj kiváló élelmi rostforrás, és mint ilyen, remek eszköz lehet a súlykontrollhoz. Ez annak köszönhető, hogy rosttartalma révén segít hosszabb időre fenntartani a jóllakottság érzését, vagyis fogyasztása után később leszel éhes.
A rostokban gazdag táplálkozás megelőzheti az emésztési problémákat, így a savasságot és a puffadást is.
Csökkenti a vérnyomást
A banán héja tele van értékes tápanyagokkal, ezért kár kidobni.
Eltüntetni a pattanásokat
Külsőleg alkalmazva a banánhéj drasztikusan csökkentheti a pattanások számát, illetve hozzájárulhat egy sor további bőrrel kapcsolatos probléma – így a sötét foltok, ráncok és kiütések – leküzdéséhez is.
Antioxidánsokban gazdag
A banánhéjban nagyobb mennyiségű antioxidáns található. Ezek hatékonyan képesek semlegesíteni a sejtkárosító hatású szabad gyököket, amelyek felgyorsítják az öregedési folyamatokat és rákos megbetegedések kialakulásához vezethetnek.
Mivel a banánhéj rengeteg C-vitamint tartalmaz (ami szintén antioxidánsnak tekinthető), fogyasztása az immunrendszer egészségét is erősíti.
Csillapítja a fájdalmat
A banánhéj természetes fertőtlenítőként és gyulladáscsökkentőként működik, helyileg alkalmazva pedig fájdalomcsillapító hatású. Ilyen szempontból a héj hasznosabb is lehet, mint maga a gyümölcs.
Hogyan érdemes fogyasztani?
A banánhéj fogyasztásának gondolatától valószínűleg neked sem fut össze a szádban a nyál, de szerencsére ahhoz, hogy kihasználhasd jótékony hatásait, nem kell nyersen leerőltetned a torkodon. Ha kiszárítod a héjat, majd finom porrá őrölve hozzáadod az ételekhez és süteményekhez, ízletesebbé és egészségesebbé teheted őket.