Életmód

Kóser só vs tengeri só: Ismerje meg a különbséget


A kóser só és a tengeri só kétféle só, amelyeket különböző ételek készítéséhez használnak. De vajon egészségesebb-e a tengeri só, mint a kóser só? Találjuk ki.

A só alapvető fűszerezés, amely nélkül az emberek nem nélkülözhetik. Akár főz, akár süt, sóra lesz szüksége az ételek ízének fokozásához. Nélkülözhetetlen tápanyag, amely tartósítószerként is működik. Különböző típusúak, eltérő tulajdonságokkal. A főzéshez használt leggyakoribb típusok közé tartozik a kóser só és a tengeri só. Annak ellenére, hogy mindkettőt élelmiszerek fűszerezésére és tartósítására használják, több szempontból is különböznek, beleértve az állagukat, az ízüket és a lehetséges egészségügyi előnyöket. Tudjon meg többet a kóser só és a tengeri só közötti különbségről, és arról, hogy az egyik egészségesebb-e a másiknál.

Mi az a kóser só?

A kóser só egy durva szemcséjű só, amely a zsidó hús kóserálási gyakorlatában való használatáról ismert, amely eljárás magában foglalja a vér eltávolítását a húsból. „Általában a halit ásványból készítik, amelyet földalatti sólelőhelyekből bányásznak. A kóser só előállítási folyamata magában foglalja a sógranulátumok nagy nyomás alatti tömörítését, ami a jellegzetes nagy, pelyhes kristályokat eredményezi” – mondja Jaya Jyotsna dietetikus.

Állaga és könnyű kezelhetősége miatt azok is szeretik, akik szeretik a főzést. A nagy szemek könnyen összecsíphetők és az edényekre szórhatók, így nagyobb kontrollt tesz lehetővé a főzés során. Tiszta, tiszta íze sokféle étel ízesítőjévé teszi. Használhatjuk húsok fűszerezésére, vagy zöldségekre szórhatjuk.

Kóser só
A kóser sót és a tengeri sót széles körben használják. A kép jóvoltából: Freepik

Mi az a tengeri só?

A tengeri só a tengervíz elpárologtatásával keletkezik, melynek során sókristályok maradnak vissza. „Ez a só nyomokban tartalmaz a tengervízben található ásványi anyagokat, például magnéziumot és kalciumot, amelyek kissé eltérő ízt adhatnak neki” – mondja a szakember. A tengeri só a feldolgozás módjától függően különféle állagú és méretű – finomtól a durvaig. Különböző módszerekkel lehet betakarítani, például természetes sós síkságról kézi betakarítással vagy sós tavakban történő nagymértékű bepárlással.

Ön is kedvelheti

7 gyakorlat a hasi zsír elvesztéséhez otthon
Kathy Bates azt mondja, hogy a tudatos étkezés segített neki 45 kg-ot leadni: jó a fogyásban?

Mi a különbség a kóser só és a tengeri só között?

A kóser só és a tengeri só összehasonlításakor több tényező is szerepet játszik:

1. Méret és megjelenés

A kóser só nagyobb, durvább szemcsékkel rendelkezik, amelyek gyakran szabálytalan alakúak. Ezek a szemcsék lassabban oldódnak, mint a finomabb sók, így a kóser só ideális olyan ételek fűszerezésére, ahol a lassabb felszívódás kívánatos. A tengeri só viszont a feldolgozás módjától függően változik a szemcseméretben. A finom szemcséktől a nagyobb kristályokig terjedhet, hasonlóan a kóser sóhoz. „A tengeri só kristályai általában egyenletesebb alakúak, és az ásványianyag-tartalomtól függően lehetnek átlátszóak vagy kissé színezettek” – mondja Jyotsna.

2. Kóstolja meg

A kóser só tiszta, egyszerű sósságáról ismert, további ízek nélkül. Főzéshez kiváló, mert nem visz be semmilyen váratlan ízt az ételbe. A tengeri só a nyomelemek jelenléte miatt összetettebb ízprofillal rendelkezhet. Egyes tengeri sók enyhén sósak vagy akár édesek is.

3. Egészségügyi előnyök

Mind a kóser só, mind a tengeri só elsősorban nátrium-kloridból áll, és hasonló tömegű nátriumtartalommal rendelkeznek. A tengeri sót, benne olyan nyomelemekkel, mint a magnézium és a kalcium, néha egészségesebbként emlegetik. A Food and Nutrition Research-ben megjelent 2016-os tanulmány során megállapították, hogy a tengeri só kalciumot (1,5 mg/gramm), káliumot (2,9 mg/gramm) és 3,9 mg/gramm magnéziumot tartalmaz, valamint nyomokban cinket, vasat és mangán. A kutatók azt találták, hogy a természetes tengeri só kevésbé okoz magas vérnyomást vagy magas vérnyomást, mint a finomított só.

4. Kulináris felhasználás

A kóser só durva állagának és könnyű mérhetőségének köszönhetően a konyhák alapterméke. Különösen hasznos a hús ízesítésében, mivel a nagy szemek kiszívhatják a nedvességet, és ízes héjat képezhetnek főzés közben. Ideális tésztavíz sózására és zöldségek fűszerezésére is. A tengeri sót gyakran használják befejező sóként, mivel ha tengeri sót szórunk az edény tetejére közvetlenül a tálalás előtt, akkor kellemes ropogós és feltörő ízt ad.

Helyettesítheti a kóser sót a tengeri sóval?

A kóser só helyettesíthető tengeri sóval. De hasznos lehet néhány dolgot észben tartani, mielőtt ezt megtenné. Mivel a tengeri só különböző szemcseméretekben kapható, a térfogat jelentősen eltérhet a kóser sótól. Például a finom tengeri só töményebb, ezért ha egy recept egy teáskanál kóser sót ír elő, előfordulhat, hogy kevesebb finom tengeri sót kell használnia az azonos sótartalom eléréséhez. Ezzel szemben, ha olyan durva tengeri sót használ, amely hasonló méretű, mint a kóser só, akkor gyakran helyettesítheti azonos mennyiségben.

Kóser vs tengeri só
Csökkentse a sóbevitelt az egészséges élet érdekében. A kép jóvoltából: Shutterstock

A tengeri sóban található nyomelemek miatti ízkülönbség azonban kissé megváltoztathatja az étel ízét. A legtöbb esetben a helyettesítés észrevehető különbség nélkül működik, különösen főtt ételeknél. Sütésnél, ahol a pontos mérés döntő, érdemes a receptben megadott sófajtához ragaszkodni, vagy csere esetén óvatosan módosítani a mennyiséget.

Melyik só az egészségesebb?

Ami az egészséget illeti, sem a kóser só, sem a tengeri só nem rendelkezik jelentős előnnyel a másikkal szemben. „A tengeri sóban található nyomelemeket gyakran egészségügyi előnyökként emelik ki, de valójában minimális mértékben járulnak hozzá az általános táplálkozáshoz” – mondja a szakértő. Hagyhatja ízlelőbimbóit, hogy válasszon a kóser só és a tengeri só között, mivel ezek körülbelül ugyanannyi nátriumot tartalmaznak, ami az American Heart Association szerint 40 százalék.

Legyen szó kóser sóról vagy tengeri sóról, figyelnie kell a nátriumbevitelt. Az American Heart Association szerint a felnőttek napi 1500 mg-nál több nátriumot nem fogyaszthatnak.

A kóser sót és a tengeri sót főzéshez és sütéshez használják. Ami az egészséget illeti, az egészségesebb táplálkozás kulcsa az általános sófogyasztás monitorozása, függetlenül a használt só típusától.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük