Életmód

Ezek a vitaminok csak hűtőben tárolva maradnak hatásosak

Olvasási idő kb. 4 perc

A legtöbb táplálékkiegészítő hosszú szavatossági idővel rendelkezik, vannak azonban olyanok, amelyeket érdemes a hűtőszekrényben tárolni, hogy megőrizzék a szervezet számára előnyös hatásukat.

Egyes környezeti hatások befolyásolhatják a vitaminok hatásosságát, ilyenek például a hő, a páratartalom és az oxigén is. Épp ezért érdemes néhányat közülük hűtőszekrénybentárolni, hogy bizonyos élő mikroorganizmusok és érzékeny összetevők ne károsodjanak a külső tényezők miatt.

5 vitamin, amit hűtőben tárolj

A halolaj ómega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek hő, fény és levegő hatására hajlamosak az oxidációra. Ez a folyamat rontja a halolaj minőségét, és kellemetlen, avas szaghoz, ízhez, és ami a legfontosabb, a tápérték csökkenéséhez vezethet.

Épp ezért a hűtő kiváló hely lehet számára, ahol mindezektől a káros hatásoktól védve van, és a hűvös meghosszabbítja az eltarthatóságát.

A probiotikumok segítik a bélflóra, az emésztő- és az immunrendszer egészséges működését. Élő baktériumokat tartalmaznak, amelyek jó hatással vannak a bélrendszerre. Ám ezeknek a hőmérséklet ingadozása nem éppen tesz jót. A bennük található laktobacillusok és bifidobaktériumok szintén érzékenyek a hőre, ezért folyamatos hűtésre van szükségük. A meleg hatására ezek az érzékeny baktériumok elpusztulhatnak, így a probiotikum hatékonysága is csökken, de akár haszontalanná is válhat. A hűtőben tárolva a jótékony baktériumok nem pusztulnak el, és aktívak tudnak maradni. Fontos hangsúlyozni, hogy

nem minden probiotikus törzs igényel hűtést, egyes készítményeket szobahőmérsékleten való tárolásra fejlesztettek ki. Ezért fontos mindig a csomagoláson szereplő utasításokat követni.

Az ízét is segít megőrizni, és a kellemetlen szagok kialakulását is megakadályozza.

A lenmagolaj is gazdag ómega-3 zsírsavakban, melyek – ahogy már említettük – érzékenyek a hőre, a fényre és a levegőre, hiszen azok hatására oxidálódhat, és megavasodhat. A hűtő ezért megfelelő hely lehet számára.

A C-vitaminra is hasonló szabályok vonatkoznak, ugyanis ha nem hűvös sötét helyen tároljuk, könnyen lebomolhat, és elveszítheti hatékonyságát.

A szakértő tanácsa

Jamie Adams dietetikus szerint a legfontosabb a csomagoláson olvasható utasítások betartása. Nem véletlen: a gyártó maga írja elő, mi az általa értékesített vitamin legmegfelelőbb tárolása. Ezek a csomagolásán szerepelnek, és a minőség megőrzését segítik elő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük