Életmód

Kedvenc téli italunkkal jelentősen csökkenthető a stroke kockázata

Olvasási idő kb. 5 perc

A stroke a második vezető halálok világszerte, ahogyan a súlyos, hosszú távú rokkantság egyik fő oka is az agyvérzés. Éppen ezért világszerte közegészségügyi prioritás, hogy megelőzzük ennek az életveszélyes állapotnak a kialakulását. A kutatások alapján segítségünkre lehet ebben az egyik sokak által kedvelt téli ital is.

A tapasztalatok szerint a víz után a tea a második legtöbbet fogyasztott ital a világon, éppen ezért egyáltalán nem mellékes, hogy a népszerű italnak számos egészségügyi előnye is van.

A nők nagyobb veszélynek vannak kitéve

Kutatások igazolják, hogy a tea csökkenti a magas vérnyomás, a cukorbetegség, valamint az érelmeszesedés kialakulásának esélyét, melyek kivétel nélkül a stroke fő kockázati tényezői. Ezek az ismeretek arra ösztönözték a kutatókat, hogy utánajárjanak, vajon a teázás összefüggésbe hozható-e a stroke kockázatának mértékével.

Az epidemiológiai felmérések azt bizonyítják, hogy a stroke előfordulási gyakoriságát tekintve jelentős különbség van a nemek között, hiszen a nőknél észrevehetően magasabb az stroke aránya, mint a férfiaknál. Éppen ezért a vizsgálatot elvégző amerikai kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy melyek azok a kulcsfontosságú, a stroke megelőzését szolgáló intézkedések, amelyek kifejezetten a nőket védhetik meg az agyvérzéstől.

A tea rendszeres fogyasztása csökkenti a stroke kockázatát

A vizsgálat azt bizonyította, hogy a tea rendszeres napi fogyasztása jelentősen csökkenti a stroke kialakulásának esélyét. Különösen fontos ez az ismeret a nők esetében, tekintettel arra, hogy a stroke a nők körében több halált okoz, mint a férfiak körében.

A kutatás arra is fényt derített, egészségünk megőrzése érdekében nemcsak az a fontos, hogy naponta igyunk teát, hanem az sem mindegy, hogyan teázunk. Az orvosok ugyanis összefüggést találtak a tea cukortartalma és a stroke kockázata között. Kiderült, hogy ha cukor nélkül fogyasztjuk a teát, azzal is csökkentjük a stroke kockázatát.

A teával egy újabb stroke is megelőzhető

Az orvosok már azt is igazolták, hogy mind a zöld, mind pedig a fekete tea képes megelőzni a stroke-ot, de a zöld tea különösen hatékony lehet magas antioxidáns-tartalma miatt.

Egy korábban elvégzett kutatás végeredményeként az orvosok megállapították, hogy azok a stroke-on átesett páciensek, akik naponta több csésze zöld teát fogyasztottak, több mint 60 százalékkal csökkentették a halálozás kockázatát.

Azoknál az embereknél, akik nem estek még át stroke-on vagy szívinfarktuson, és heti egy vagy több csésze kávét fogyasztottak, megközelítőleg 14 százalékkal alacsonyabb volt a bármilyen okból kifolyólag bekövetkező halálozás kockázata, mint azoknál, akik nem fogyasztották a koffeint tartalmazó italt. Kiderült az is, hogy ha az agyi érkatasztrófán már átesett túlélők rendszeresen előnyben részesítik a zöld teát, akkor ezzel megelőzhetik a további szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

A gyógytea nem véd a stroke-tól

Az orvosok azt állítják, hogy napi három csésze teától már több mint 20 százalékkal csökken a stroke esélye.

A kutatók azt is elmondták, hogy a gyógyteáknál nem tapasztaltak ilyen jellegű hatást.

A szakemberek kiemelték továbbá azt is, hogy miután csak nagyon kevés módszer ismeretes a stroke kockázatának csökkentésére, a betegségre alkalmazott gyógyszeres kezelés pedig csak a stroke által okozott sérülés kezelésére szolgál, és nem is mindig hatásos. Éppen ezért nagyon fontos ez az új felfedezés, hiszen a teázás, a zöld és a fekete tea fogyasztása egy természetes, nontoxikus megelőzése lehet az agyi katasztrófának.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük