Olcsó, tele van vitaminnal, mégis teljesen elfeledett ez a magyar zöldség
Olvasási idő kb. 4 perc
Már annyi minden zöldségről, gyümölcsről és gyógynövényről állapítottuk meg, hogy tulajdonképpen frenetikus superfood és életelixír, hogy az ember azt nem érti, hogy nem csattanunk még ki mind az egészségtől? Talán azért nem, mert ez az egyet, amiről most szó lesz, évszázadok óta teljesen elfelejtettük. Pedig hazánkban is terem, olcsó, ízletes, a levele még a gumójánál is egészségesebb, magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, és ha még most gyorsan elültetjük, nyáron már ehetjük is!
A mai Afganisztán és Pakisztán vidékéről származhat eredetileg, de már az ókori görögök és rómaiak is előszeretettel fogyasztották a feljegyzések szerint. Nálunk is nagy divatja lett, a középkorban egyenesen túlhájpolták ezt a gyökérzöldséget, amely aztán a burgonya európai térhódításával méltatlanul háttérbe szorult. Micsoda hálátlan dolog ez! Ha én lennék a helyében, nagyon megsértődnék, mert mindig is olcsó és kényelmesen igénytelen zöldség volt a kerekrépa.
Kényelmes és praktikus zöldség
Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint fedőneve, a tarlórépa, amit arról kapott, hogy másodlagos vetéssel a tarlóban is boldogan megtermett, és még a hideg miatt sem panaszkodott soha. Erre mit csinálunk mi, emberek? Bár történelmileg gazdaságos terményként lehetett rá mindig is támaszkodni, hálátlan és bosszantó módon a szegénység emlékéhez társítva inkább nem is szerettünk rá gondolni, vagy ha igen, elsősorban takarmánynövényként tartottuk számon.
Ízletes, de ritka zöldség
Pedig a kiskertekben is vígan felcseperedő tarlórépa egyébként számos felhasználási formájában, állítólag, kifejezetten finom. Azért csak állítólag, mert annyira azért mégiscsak sikerült megbántanunk szegény gyökeret, hogy mára már csak néhány vidékre korlátozza önmagát, és főként csak Zala, Vas és Somogy megye bizonyos területeire húzódott szerényen vissza.
Egészséges zöldség
Ennyi mindenre jó
Máshol körülöttünk kicsit jobban képben voltak, minket valahogy elvakított a burgonya tündöklése, és mostohagyereket csináltunk a kerekrépából, míg sok tőlünk nem túl messzi nemzet azóta is élvezettel fogyasztja. Most nálunk is reneszánszát élheti, mert számos kedvező élettani hatása miatt talán végre újra felfigyelünk majd rá. Mit tud? Vitamindús, egész pontosan C-, A-, B1-, B2-, B6-, E- és K-vitaminokban gazdag. Foszfor-, réz-, vas-, mangán- és kalcium tartalma is kifejezetten magas, ahogy rosttartalma is. Ezek figyelembevételével bátran kijelenthető, hogy tekintélyes vitaminforrás, emésztésjavító és vértisztító hatású táplálék.
Enni így jó
Formája és állaga leginkább a karalábéra és a retekre emlékeztet, ahogy íze is ez utóbbira hasonlít legjobban. Felhasználása igen sokoldalú, ami szintén csak még szerethetőbbé teszi ezt a praktikus zöldséget. Nyersen salátának, főzelékként, savanyúságként, rántva, de még édesen is fogyasztható. Bizonyos vidékeink még őriznek hagyományos, eredeti recepteket fahordóban csülökkel vagy káposzta helyett rétesbe töltve is akár.